Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Λαχματζούν...ένα γρήγορο street food






Να ‘μαι πάλι!!!Nα σας ξεναγήσω και στην  τελευταία μου ενότητα! Γεύσεις Ανατολής !!! που τόσο αγαπώ καθώς οι παππούδες μου ήταν πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη και οι γεύσεις αυτές, μου είναι πολύ οικείες.
Σήμερα όμως θα σας πω μια νηστίσιμη ή χορτοφαγική εκδοχή ενός ανατολίτικου street food …......του λαχματζουν… είναι μια συνταγή που κάνω συχνά καθώς  τα υλικά υπάρχουν πάντα στο σπίτι μου και δεν χρειάζεται πάνω από μισή ώρα για να το φας!
Για όσους δεν το έχουν δοκιμάσει ή δεν το γνωρίζουν, τo λαχματζούν είναι περισσότερο γνωστό ως Αρμένικη συνταγή και συχνά το αναφέρουμε ως «Αρμένικη πίτσα». Ωστόσο έχει τις ρίζες  του στη μέση ανατολή. Το συναντάμε στη Ρωσία, την Αρμενία, την Τουρκία και γενικά στην Ανατολή. Το όνομα του είναι αραβικό και σημαίνει ζύμη με κρέας. Ακριβώς για αυτό πρόκειται άλλωστε..πιτουλες με μια λεπτή στρώσει κρέατος - αρνίσιο ή μοσχαρίσιο -δουλεμένο σε μικρά κομμάτια (τύπου κιμά) με κρεμμύδι, σκορδο, μπαχαρικά και μυρωδικά ψημένο στο φούρνο μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και περιχυμένο με βούτυρο..σερβίρεται με αριανι και γιαούρτι.
Σήμερα σας δίνω την δική μου νηστίσιμη και γρήγορη εκδοχή..


Για 4 λαχματζούν

Υλικά για τον «κιμά»
1 μεγάλη κονσέρβα μανιτάρια (και τα φρέσκα μας κάνουν αλλά συνήθως στο σπίτι έχω πάντα κονσέρβα μήπως μου χρειαστεί)
2 κρεμμύδια μέτρια
5 κουταλιές πολτό ντομάτας
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
Μαϊντανό
Λίγο σκόρδο (προαιρετικά)
1/2κουταλακι γλυκού πάπρικα
1/2κουταλακι γλυκού αλάτι
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
λίγο μείγμα mix grill αν χρησιμοποιείται στα φαγητά σας για πιο πικάντικη γεύση

Για τις τορτιγιες:
2 φλιτζάνια αλεύρι
1 φλιτζάνι νερό
Αλάτι
1κ.γλυκού ξύδι

Εκτέλεση:

Για τον κιμά:
Στραγγίζουμε τα μανιτάρια καλά και τα βάζουμε σε τηγανάκι μαζί με το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι σε μεγάλα κομμάτια να εξατμιστούν τα υγρά !μόλις «στεγνώσουν» βάζουμε όλα τα υλικά εκτός του μαϊντανού σε πολυκόφτη και τα πολτοποιούμε. Αλείφουμε κάθε τορτίγια με 2κουταλιες από το μίγμα, προσέχοντας γύρω να αφήσουμε περίπου 1εκ. χωρίς μίγμα, πασπαλίζουμε με μαϊντανό και ψήνουμε για 5 λεπτα περίπου στους 180ο C. Και μόλις το βγάλουμε περνάμε τις άκρες με λίγη μαργαρίνη..

Για τις τορτίγιες:
Ζυμώνουμε τα υλικά, χωρίζουμε σε 4 μπαλάκια και τα ανοίγουμε δίσκους!
Σερβίρουμε με γιαούρτι ή πράσινη σαλάτα κατά την διάρκεια της νηστείας.

Υγ. οι έτοιμες τορτίγιες είναι μία πολύ καλή και γρήγορη λύση!!!

Καλή μας όρεξη!

2 σχόλια:

περιμένω τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας..