Κυριακή, 25 Δεκεμβρίου 2016

Ακιτμάδες οι κρέπες τις Θράκης!!!



Ωωω ναι! είναι επιτέλους Χριστούγεννα!!!
Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε την μέρα χωρίς Χριστουγεννιάτικο Πρωινό που είναι το αγαπημένο μου όλης της χρονιάς!!!τα πράγματα απλά..το τραπέζι στρώνεται από βραδύς και γεμίζει με καλούδια το πρωί!!! Δεν μπορούν να λείπουν τέτοια μέρα οι ακιτμάδες ή λαγγίτες που είναι οι Θρακιώτικες κρέπες γιατι ναι!και μεις είχαμε!χιχι!!!
Η δική μου καταγωγή (θα επεκταθώ άλλη φορά..) τις ονομάζει ακιτμάδες απο το την αντίστοιχη τουρκική λέξη που σημαίνει κάτι σαν "ρέω" λόγω οτι το μείγμα παρασκευής τους είναι χυλός και ρέει στο "σάτσι" θρακιώτικο σκεύος κάτι σαν τεπαγιανκι αλλά μπαίνει στη φωτία (πως αλλιώς να το περιγράψω!) καθώς ψήνονται δημιουργούνται μικρές φουσκαλίτσες επάνω . Θα τις βρείτε και λαγγίτες..είναι το ίδιο πράγμα!
Ακολουθεί συνταγή για όσους θέλουν να δοκιμάσουν!και πολλές φωτογραφίες από το δικό μας πρωινούλι γιατί μία εικόνα είναι χίλιες λέξεις!!! 















Ακιτμάδες ή Λαγγίτες
υλικά:
3 κούπες νερό
2κουταλιές σούπας ζάχαρη
1κουταλακι γλυκού αλάτι
1 βανίλια
2 φακελάκια μαγιά
αλεύρι όσο πάρει να γίνει χυλός (περίπου 1 κιλό)

εκτέλεση:
ανακατεύουμε καλά τα υλικά να γίνει χυλός όχι πολυ σφιχτός και ψήνουμε σε τηγανακι αντικολλητικο ή τεπαγιανκι 

Καλά Χριστούγεννα με υγεία σε όλο τον Κόσμο!


2 σχόλια:

  1. Εύκολη, νόστιμη συνταγή με υλικά που έχουμε όλοι στο σπίτι!!! Πολύ ωραία, ευχαριστούμε Χρύσα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. να εισαι καλα κοριτσακι μου!!!καλη χρονια να εχουμε τωρα!σε φιλω

      Διαγραφή

περιμένω τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας..