Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Μια ιστορία αγάπης... και καρδούλες ζαμπονοκασερόπιτα!!!







Του Αγίου Βαλεντίνου σήμερα και  έχουμε γεμίσει από πολλές καρδούλες, λουλούδια, αρκουδάκια και αγάπη… πολλοί οι υποστηρικτές, πολλοί και αυτοί που θεωρούν κατασκεύασμα για εμπορικούς λόγους  την γιορτή αυτή. Το αν συμφωνώ ή διαφωνώ? Μεγάλη ιστορία που νομίζω ότι δεν ενδιαφέρει και κανέναν..σήμερα όμως θα σας πω μια πραγματική ιστορία αγάπης που έμεινε στην αιωνιότητα… και όχι δεν είναι αυτή του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας αλλα του Μιμαρ Σιναν (Μέγα αρχιτέκτονα των Οθωμανών) και της Μιχριμαχ Σουλταν (κόρης του Σουλειμάν του Μεγαλοπρεπούς )!!!
ο Μιμαρ Σιναν
Ο Μιμάρ Σινάν, (mimar σημαίνει αρχιτέκτονας στα τούρκικα) γεννήθηκε στις 29 Μαΐου 1489 στο Ağırnas δηλαδή στους Άγίους Αναργύρους της Καππαδοκίας, ήταν ο σημαντικότερος και πιο γνωστός Οθωμανός αρχιτέκτονας. Ήταν Ελληνικής καταγωγής και το όνομά του ήταν Ιωσήφ Δογάνογλου. Αρπάχτηκε στο παιδομάζωμα και κατατάχτηκε στους Γενίτσαρους. Θεωρείται πως επέφερε σημαντικές καινοτομίες τόσο στην κοσμική όσο και τη θρησκευτική αρχιτεκτονική της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και γενικότερα του ισλαμικού κόσμου.
O πατέρας του ασκούσε το επάγγελμα του λιθοξόου και του ξυλουργού, συνήθιζε να παίρνει μαζί του το γιο του στη δουλειά. Εκεί ο νεαρός Σινάν επισκεπτόταν και μελετούσε με αμείωτο ενδιαφέρον τα σελτζουκικά μνημεία. Στο πλαίσιο του παιδομαζώματος  προικισμένων Χριστιανών λοιπόν, ο Σινάν βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου διδάχτηκε στο Παλάτι, στον Ιππόδρομο, υπό την καθοδήγηση του Μεγάλου Βεζύρη Πάργαλη Ιμπραήμ Πασά.
Το μαυσωλείο του Σιναν
Αργότερα έγινε δεκτός στη στρατιωτική σχολή και έτσι άρχισε την καριέρα του ως στρατιωτικός, διοικητής του ιππικού και μηχανικός του στρατού. Συμμετέχοντας στις εκστρατείες του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, απέδειξε τις εξαιρετικές του τεχνικές ικανότητες και τη δεξιοτεχνία του αφού ανήγειρε με τελειότητα κάστρα, γέφυρες και στρατιωτικές οχυρώσεις. Η στρατιωτική σταδιοδρομία του πρόσφερε το υπόβαθρο της γνώσης αρχιτεκτονημάτων μνημειακού χαρακτήρα, πηγές έμπνευσης για τις δικές του μεταγενέστερες κατασκευές.  Το 1538 αναδείχθηκε πρώτος αυτοκρατορικός αρχιτέκτονας. Πέθανε τον Ιούλιο του 1588 στην Κωνσταντινούπολη και τάφηκε στη βορειοδυτική άκρη του τζαμιού του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς.
Τα περισσότερα και πιο γνωστά μνημεία της Τουρκίας είναι δικές του κατασκευές. Στην Ελλάδα, στα Τρίκαλα συγκεκριμένα έχει κτίσει το Τέμενος Σοκολού Μεχμέτ Πασά και το Τέμενος Κουρσούμ, ή Τέμενος Οσμάν Σαχ.
η Μιχριμαχ Σουλταν
Από την άλλη η Μιχριμάχ Σουλτάν, γεννήθηκε στις 21 Μαρτίου 1522 ήταν κόρη του Σουλτάνου Σουλεϊμάν Α΄ του Μεγαλοπρεπή και της συζύγου του, Χασεκί Χουρέμ Σουλτάν. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου και πέθανε στις 25 Ιανουαρίου 1578. Mihr-î-Mâh   στα αράβικα σημαίνει ήλιος και φεγγάρι,  γιατί την μέρα που γεννήθηκε ήταν η εαρινή ισημερία, όπου η μέρα και η νυχτά έχουν ίσες ώρες..
Η Μιχριμάχ έλαβε τον τίτλο της Βαλιντέ Σουλτάν που ισοδυναμεί με το «βασιλομήτωρ», όταν έγινε Σουλτάνος ο νεότερος αδερφός της, Σελίμ Β΄, εφόσον η μητέρα τους,Χουρέμ Σουλτάν, είχε πεθάνει. Ταξίδεψε μαζί με τον πατέρα της στον οποίο ασκούσε αρκετή επιρροή στις πολιτικές του αποφάσεις. Σε ηλικία 17 ετών, η Μιχριμάχ Σουλτάν παντρεύτηκε τον Νταμάτ Ρουστέμ Πασά (Damat Rüstem Pasha, Νταμάτ είναι όρος που αποδιδόταν στους γαμπρούς της οθωμανικής δυναστείας) τον Μεγάλο Βεζίρη του Σουλεϊμάν έπειτα από παρότρυνση της μητέρας της Χιουρέμ και απέκτησε 3 παιδιά.
Τα πιο σημαντικά έργα που διεκπεραίωσε η Μιχριμάχ Σουλτάν είναι δύο συγκροτήματα τζαμιών στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης που φέρουν το όνομά της. Και τα δύο σχεδιάστηκαν από τον επικεφαλής αρχιτέκτονα του πατέρα της, Μιμάρ Σινάν. Το τζαμί που έχτισε η Μιριμάχ στην Πύλη της Αδριανούπολης, στον δυτικό τοίχο στην παλιά πόλη της Κωνσταντινούπολης, ήταν ένα από τα πιο ευφάνταστα σχεδιάσματα του Σινάν. Το δεύτερο τζαμί ονομάζεται Iskele και βρίσκεται στην περιοχή Ουσκουντάρ  της Κωνσταντινούπολης ( Üsküdar ή Σκούταρι ή παλιά Χρυσούπολις).
το Σουλειμανιε Τζαμι
Η βυζαντινή ονομασία «Χρυσούπολις» σχετίζεται πιθανώς με μύθο, σύμφωνα με τον οποίο πρώτος οικιστής της πόλης ήταν ο Χρύσος, γιος του Αγαμέμνονα και της Χρυσηίδας. Η σύγχρονη ονομασία ετυμολογείται ,από την αρχαία περσική Ουσκιουδάρ που δηλώνει τον αγγελιαφόρο, υπόθεση που υποστηρίζεται από τη σημαντική θέση της πόλης που συνιστά συγκοινωνιακό κόμβο. Το τοπωνύμιο Σκουτάρι παραπέμπει επίσης σε φρουρά, η οποία έφερε είδος ασπίδας που λεγόταν «σκουτάριον».
Υπάρχει ένας μύθος σχετικά με τα δύο αυτά τζαμιά. Και κάπου εδώ αρχίζει μια ιστορία αγάπης που θα μείνει στους αιώνες…
Ο αρχιτέκτονας Sinan ήταν ζηλευτός μεταξύ των συναδέλφων του εξαιτίας των ικανοτήτων του και των μεγαλοπρεπών έργων του που φημίζονταν από την Ανατολή μέχρι τη Δύση στα οθωμανικά εδάφη που απλώνονταν σε τρεις ηπείρους , για τον λόγο αυτό ήταν μοναχικός άνθρωπος. Για πρώτη φορά διορίστηκε ως Αρχιτέκτονας ο Sinan στο παλάτι μετά το τέλος της μάχης της Ουγγαρίας, επειδή συνέβαλλε στη νίκη κατασκευάζοντας μια γέφυρα πάνω στον ποταμό Προύθο με μια ταχύτητα και χάρισμα που άφησε έκπληκτους τους ανθρώπους. Εκεί συνάντησε για πρώτη φορά την Μιχριμάχ και την ερωτεύτηκε!
Αδριανουπολη
Εκείνη χρειάζονταν αγάπη και στοργή όσο τίποτα άλλο και ο Σινάν την έκανε να ξεχάσει την μοναξιά της. Αλλά ήταν αναγκασμένη να συνεχίσει τη ζωή της ακόμη και δυστυχισμένη, μιας και η μοίρα των Σουλτάνων ήταν να επισυνάπτουν γάμους για πολιτικούς σκοπούς.  Για να ξεχαστεί αρχίσει να ασχολείται με την πολιτική ακολουθώντας τα χνάρια της μητέρας της και να υποστηρίζει έναν από τους αδελφούς του.
Προτιμούσε να ασχολείται με φιλανθρωπικά έργα τα οποία αποτελούσαν αφορμή να δει τον Αρχιτέκτονα έστω και μέσα στο πλήθος. Για φιλανθρωπικούς λόγους ζήτησε από τον μεγάλο Αρχιτέκτονα ο οποίος είχε γίνει πασίγνωστος με τα έργα που κατασκεύαζε να κατασκευάσει ένα τέμενος στο Ουσκουντάρ ( Üsküdar ) που για την ίδια αποτέλεσε και το σύμβολο της μεγάλης αγάπης τους.

 Έτσι ο Σινάν που ερωτεύτηκε με την σειρά του,  την πριγκίπισσα, άρχισε την ανέγερση ενός από τους ομορφότερους τεμένους της πόλης…η Μιχριμάχ ήταν ένα μυστικό που φώτιζε τις ημέρες του σαν ήλιο και τις νύχτες του σαν σελήνη το οποίο κρατούσε κρυφό από τους πάντες.
εσωτερικά του τεμένους στην Αδριανουπολη
Ο Αρχιτέκτονας Σινάν είχε μεταβεί στη Προύσα (Bursa) προκειμένου να επιτηρήσει τις οικοδομές, τότε πήρε την απόφαση και εμφανίστηκε μπροστά από τον Σουλτάνο Σουλειμάν γνωρίζοντας τον κίνδυνο ότι μπορεί να τον απομακρύνουν από τα καθήκοντα του ακόμη και να τον αποκεφαλίσουν.  Ο σκοπός του ήταν να ζητήσει από τον Σουλτάνο  το χέρι της κόρης του.
Ο Σουλτάνος άκουσε το αίτημα του Αρχιτέκτονα του, τον οποίο εμπιστευότανε και αγαπούσε πολύ, αλλά η σύζυγος του Χιουρέμ τον έπεισε να διαλέξει τον δικό της υποψήφιο δηλαδή τον Ρουστέμ Πασά (έναν άσχημο και πολύ μεγαλύτερο σε ηλικία άντρα). Ο Σινάν ο οποίος έμαθε τα νέα από τον ίδιο τον Σουλτάνο κατάρρευσε με την ιδέα ότι έχασε για πάντα την Μιχριμάχ.
Έτσι βρήκε παρηγοριά στην κατασκευή του τέμενος του Üsküdar που κατασκεύαζε για εκείνη. Αλλά αντίθετα με την επιθυμία της, έδωσε μια μελαγχολική όψη στο τέμενος σαν εκφράζει τη θλίψη που νιώθει στην ψυχή του στερώντας από το γαλάζιο της θάλασσας του Üsküdar και το φως του ηλίου. Στόλισε το τέμενος εσωτερικά και εξωτερικά με κομψά πλακάκια σαν να ήταν το φόρεμα της αγαπημένης του, εμπνευσμένος από την αξιοπρέπεια της πριγκίπισσας.
το τέμενος στην Αδριανουπολη
 Λέγεται ότι ο Μιμάρ Σινάν έχτισε το μικρότερο τζαμί στην Πύλη της Αδριανούπολης (Edirnekapi) χωρίς την έγκριση του παλατιού, αλλά από δική του βούληση και το αφιέρωσε στον έρωτά του. Αρχικά  διάλεξε πρώτα μια έρημη περιοχή για να καταλάβει η αγαπημένη του τη μοναξιά που νιώθει στην απουσία της. Οι διαστάσεις του τεμένους που κατασκεύασε ήταν μικρές για να θυμίσουν τον ευγενικό χαρακτήρα της Μιχριμάχ.  Οι καμπύλες από τις καμάρες και στις άκρες των μιναρέδων θύμιζαν τις μπούκλες των μαλλιών της.  Η απλή αλλά σεμνή ομορφιά του ναού συμβόλιζε την κομψότητα της σουλτάνας. Ο Σινάν τοποθέτησε τόσα πολλά παράθυρα στον θόλο που κανείς αρχιτέκτονας δεν είχε καταφέρει μέχρι εκείνη την εποχή. Θέλησε ο χώρος να αγκαλιάσει τη Μιχριμάχ με μια διάφανη και φωτεινή όψη. Ο Αρχιτέκτονας είχε φτιάξει το τέμενος με ένα μιναρέ αντίθετα με τα τεμένη με δυο μιναρέδες που είχαν κατασκευαστεί πρωτύτερα στα ονόματα των γυναικών της δυναστείας για δείξει ότι και οι δυο τους νιώθουν μοναξιά.
πανοραμική άποψη του τέμενος στο Σκούταρι

Πρόσοψη Τεμένους στο Σκούταρι

Με τα δυο αυτά έργα που κατασκεύασε για την αγαπημένη του, θέλησε να αφήσει ένα αιώνιο σημάδι του έρωτα του. Στα έργα αυτά υπήρχε ένα μυστικό που ανακαλύφθηκε μετά από πολλά χρόνια.


Μόνο μια ημέρα το χρόνο και συγκεκριμένα στα γενέθλια της Μιχριμάχ (21 Μαρτίου) όταν δύει ο ήλιος πίσω από το τέμενος Mihrimah στο Edirnekapı ανατέλλει η Σελήνη ανάμεσα από τους μιναρέδες του τεμένους Mihrimah Sultan στο Üsküdar. Υπενθυμίζοντας με τον ωραιότερο τρόπο το όνομα της πριγκίπισσας…




Και επειδή εμένα μου αρέσουν οι καρδούλες όπως και να έχει… συνταγή για γεμιστή σφολιάτα !!!







Υλικά:
1 σφολιάτα
1 κουταλιά σούπας σκόνη μπεσαμελ (σε κουτί)
3κουταλιές σούπας νερό
 

50 γρ. γραβιέρα τριμμένη
50γρ ζαμπόν σε κύβους
λίγη πιπεριά φλωρίνης
Εκτέλεση:
Φτιάχνουμε την μπεσαμέλ ανακατεύοντας την σκόνη και το νερό (προτείνω την έτοιμη γιατί είναι πιο στερεή) ανακατεύουμε με τη γραβιέρα και το ζαμπόν. Κόβουμε σε σχήμα καρδίας την σφολιάτα, βάζουμε λίγη γέμιση και κλείνουμε με δεύτερη στρώση προσέχοντας να πατηθεί καλά γύρω γύρω! αλείφουμε με κρόκο αυγού και ψήνουμε για 15 λεπτά στους 200ο C .






Σερβίρουμε με σαλατούλα δροσερή, κρασάκι και πολύ πολύ αγάπη.

Υ.Γ. εδώ με μάυρο σουσάμι γραμμένα τα αρχικά μας έτσι για πιο αγαπησιάρικη τσαχπινιά!!!



Πολλές καρδούλες και τα φιλιά μου!!!!!

2 σχόλια:

περιμένω τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας..