Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Μια Μηλίνα... για την Σούρβα!





Σε κάθε περιοχή της Ελλάδας υπάρχουν διαφορετικές πίτες ανάλογα τα υλικά που είχαν διαθέσιμα στα σπίτια η άνθρωποι..η πίτα ήταν ένας «εύκολος»  τρόπος  να χορτάσουν πολλά άτομα και επίσης να μεταφερθεί στα χωράφια για να κολατσίσουν οι εργάτες..στις μέρες μας επίσης είναι ένα σνακ γευστικό και χορταστικό για μικρούς και μεγάλους!
Στη Θράκη η πίτα έχει αυγά και πολλά φύλλα φτιαγμένα με μαεστρία από τις νοικοκυρές! Συνήθως είναι σε σχήμα κουλούρας και ονομάζεται μηλίνα..έτσι δεν θα μπορούσε να λείπει και από το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι!
Το χαρακτηριστικό λοιπόν παρασκεύασμα των ημερών στη Θράκη είναι η Πρωτοχρονιάτικη πίτα και όχι το τσουρέκι. Ετοίμαζαν στριφτή τυρόπιτα και έβαζαν σημάδια για την τύχη.
Κέρμα ή σίδερο , για τη γεροσύνη όποιου το τύχαινε, άχυρο για τις αγελάδες, κάρβουνο για τα βουβάλια, χάντρα για τ'άλογα, σκουπόχορτο για τα μελίσσια, σιτάρι και καλαμπόκι για τα σιτηρά, κομμάτι από το αμπέλι για το κρασί και κόκκαλο από το στήθος κοτόπουλου που στο τέλος δυο άτομα το τραβούσαν και σε όποιον έσπαγε το μεγαλύτερο κομμάτι ήταν γούρι της χρονιάς και το ονόμαζαν «γιάντες». Έπαιρναν λοιπόν το κοκαλάκι της κότας που είναι μπροστά στο στήθος της και έχει σχήμα Υ (ύψιλον), κρατούσαν από μία άκρη και το έσπαζαν λέγοντας την λέξη «γιάντες» δηλ. στοίχημα.
Ακόμη υπήρχε το έθιμο της «σούρβας», που δεν είναι τίποτα άλλο από το ποδαρικό στο σπίτι για την καλοτυχία!
Η Σλάβικη λέξη «σούρβα» είναι συγκοπή της λέξης «σούροβα» που σημαίνει χλωρό κλαδί κρανιάς. Το ξύλο της κρανιάς είναι ίσιο, γερό και ευλύγιστο. Γι’ αυτό συμβολίζει την δροσιά, την νεότητα, την υγεία και την ευκαμψία. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς πριν να ξημερώσει καλά, ένα αγόρι της οικογένειας ή της γειτονιάς με ένα κλαδί κρανιάς και ένα πιατάκι σιτάρι  και μικρονομίσματα πήγαινε στο κρεβάτι των γονέων του, του παππού και της γιαγιάς και έπειτα των αδελφών του και καθώς ήταν ακόμη στο στρώμα, σκόρπιζε το σιτάρι και τους χτυπούσε πάνω από το πάπλωμα τρεις φορές με την σούρβα λέγοντας:
Σούρβα ! Σούρβα !
Γερό κορμί, γερό σταυρί.
Σαν ασήμι, σαν κρανιά.
Και του χρόνου όλοι γεροί
Και καλόκαρδοι
Το πρωί της πρωτοχρονιάς ξεκινούσαν όλοι μαζί για την εκκλησία έχοντας στην τσέπη τους λίγο ρύζι και ένα κομματάκι βασιλόπιτας-πίτας.  Ο πατέρας έβαζε στην τσέπη του και ένα ρόδι.
Το ξύπνημα γινόταν από τη μαμά σουρβιάζοντας τους με ένα κλαρί κρανιάς στην πλάτη και έλεγε την ευχή.. Επιστρέφοντας από την εκκλησία, πρώτος έμπαινε αυτός που θα έκανε ποδαρικό και που πίστευαν πως είναι γουρλής. Αυτός έσπαζε και το ρόδι, για να είναι το σπίτι γεμάτο με όλα τα αγαθά και σκορπούσε ρύζι σε όλο το σπίτι για να υπάρχει υγεία και ευτυχία!
Οι επισκέπτες που θα ερχόταν να ποδαρίσουν δεν ερχόταν με άδεια χέρια φυσικά, εφερναν φρούτα, γλυκά, πίττα και έφευγαν πάντα φορτωμένοι με παρόμοια είδη και επί πλέον με χρήματα για το καλό του νοικοκύρη.
Όσοι θέλετε να δοκιμάσετε μια διφορετικη εκδοχή Βασιλόπιτας φέτος ακολουθεί συνταγή!

Μηλίνα

Υλικά:
4αυγά
1κουπάκι γιαούρτι
1κουπάκι γάλα
1κουπάκι αραβοσιτέλαιο
Λίγο αλάτι
½ κιλό φέτα
1 πακέτο φύλλα κρόυστας για πίτα
Λίγο βούτυρο για το ταψάκι και την επιφάνεια

Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί..σε βουτυρωμένο ταψάκι βάζουμε δύο φυλλα κάτω, λίγη γέμιση και εναλλάξ φύλλο –γέμιση τα υπόλοιπα. επειδή η γέμιση έχει το λαδι μέσα δεν αλοίφουμε ξανά τα φυλλά. Τελειώνουμε με φύλλο χωρίς γέμιση, χαράσουμε ελαφρά, βουτυρώνουμε και ψήνουμε μέχρι να ροδήσει!

Ορίστε και η Σούρβα από την δομνα Σαμίου για το καλό

με το καλό να έρθει ο νέος χρόνος σε όλους!

9 σχόλια:

  1. Καλή χρονιά με υγεία! Η γιαγιά μου μας έστελνε απο την Ξάνθη πάντα τέτοιες πίτες!!! Τι όμορφα έθιμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικα έχουμε πολυ ομορφα έθιμα σε ολη την Ελλάδα...κ συ καταγωγη λοιπον απο ξανθη!ελπιζω κάποια στιγμη να την επισκεφτείς και να βρεθούμε απο κοντα!καλη χρονια με υγεια να εχουμε!

      Διαγραφή
  2. Λεω να την παρουσιασω στο τραπεζι της παραπονης.να αναφερω και τα σχετικα.ελπιζω να αρεσρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπιζω να σας αρεσει οσο κ σε εμας!με υγεια κ χαρα να ερθει η νεα η χρονια!💋

      Διαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Ελπιζω να μαθουμε κ αλλα!!!κριμα που οι γνώσεις μου φτανουν μεχρι ανατολικη μακεδονια...θα επεκταθώ ομως που θα πάει!χιχι

      Διαγραφή
  4. Χρύσα με.συγκίνησες!... ειλικρινά... και το γιάντες το χουμε και τη σούρβα και τη μηλίνα την γνωρίζω αν και δεν έχω κάνει ποτέ προσωπικά.. αλλά μιας και.κρατάει και.από κει η σκούφια μου, ξέρεις συγκινούμαι που τα διαβάζω... εσύ αυτές τις λαογραφικές γνώσεις από που τις ξέρεις; έχει να.κάνει με σπουδές ή είναι ατόφιο μεράκι;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοριτσάκι μου γλυκό είμαι οικονομολόγος και δασκάλα Τουρκικής Γλώσσας..η λαογραφία όμως, ήθη, εθιμα, παραδόσεις των Χωρών και φυσικά της δικής μας είναι η αδυναμία μου..Μεγάλωσα με αυτές μιας και οι προγονοι μου ήταν πρόσφυγες του '22 και έχω καταγεγραμμένα πολλά έθιμα που χάθηκαν αλλά και πληροφορίες απο αυτές που δεν δημοσιεύονται σε κανενα ιστορικό βιβλίο μιας και λένε την αλήθεια των απλών ανθρώπων που βίωναν τις συνθήκες της εκάστοτε εποχής. Ο προππάπος έλεγε λαός που δεν ξέρει την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει..οπότε αντί για παραμύθια μου έλεγε ιστορίες των καιρών..βέβαια βοηθησε πολύ οτι όλη η οικογένεια ηταν ενεργή και σε πολιτιστικούς συλλόγους (εγω πηγα στα 4 1/2 να φανταστεις να μάθω παραδοσιακούς χορούς) και ευτυχώς στην πόλη μου οι σύλλογοι αυτοί είναι πολυ δραστήριοι οπότε μεταλαμπαδεύεται η γνώση και στις νέες γενιές! με το καλό θ αδούμε πολλά "ξεχασμένα" έθιμα!φιλάκια

      Διαγραφή
    2. Α!!! Εγώ έχω τελειώσει Ιστορία και Αρχαιολογία στο Εκπα! Λατρεύω ως εκ τούτου κάθε ιστορική πληροφορία, καθε πολιτισμό και θεωρώ και εγώ οτι για να μπορεί ένας.λαός να έχει.μέλλον πρέπει να σέβεται το παρελθόν του, να μαθαίνει.από την ιστορία του, τα ήθη και τα έθιμά του. Έχουμε κοινά απ ότι βλέπω(βλ:απόγονοι προσφύγων, παραδοσιακοί χοροί,σύλλογοι) και είναι ευοίωνο που νέοι άνθρωποι ασχολούνται με τις παραδόσεις γιατί και εμείς τώρα δημιουργούμε τις οικογένειές μας και επιβάλλεται να δείξουμεβστα παιδιά μας τις ρίζες μας αλλά και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να.σέβονται τον πολιτισμό όλων των ανθρώπων..

      Διαγραφή

περιμένω τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας..