Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Πρωινό κανείς?


Εγκαινιάζω  σήμερα την πρώτη μου ενότητα!!! Στο tea room θα τρώμε παρέα τα γεύματα μας ή θα παίρνουμε το απογευματινό μας τσάι ,καφέ ή ότι ρόφημα προτιμά ο καθένας, συζητώντας και αναλύοντας διάφορα θέματα της καθημερινότητας μας…
Ξεκινώντας λοιπόν δεν θα μπορούσα να γράψω κάτι άλλο από το πρωινό !!!ο σοφός λαός μας λέει την παροιμία : το πρωί φάε σαν βασιλιάς….. Για μένα αυτή η ώρα της ημέρας είναι από τις πιο σημαντικές από την στιγμή που θυμάμαι τον εαυτό μου! Στην οικογένεια μου κανείς δεν έφευγε από το σπίτι με άδειο στομάχι, με αποκορύφωμα τα πρωινά του σαββατοκύριακου.
 Όμως πόσοι από μας παίρνουμε καλό πρωινο? και βασικά πόσοι παίρνουμε πρωινό? Βλέπω συχνά στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας μας ανθρώπους με ένα καφέ και μια τυρόπιτα ή στην καλύτερη και πιο υγιεινή περίπτωση ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης..
Θα σας πω λοιπόν τι προτιμώ να καταναλώνω εγώ στο πρωινό μου και κάποια tip για όσους θέλουν να δοκιμάσουν κάτι ανάλογο.. Δεν είμαι ειδικός σε θέματα διατροφής ούτε απευθύνομαι σε άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος  ή σε άτομα που για ιατρικούς λόγους  ακολουθούν κάποιο πρόγραμμα , σίγουρα όμως είμαι λάτρης των θρεπτικών και υγιεινών συνδυασμών, ανεξαρτήτως θερμίδων, ιδιαίτερα τώρα που είμαι μαμά!
Έχετε σκεφτεί ωστόσο ότι το καλό πρωινό μας όντως μας αδυνατίζει? οι λόγοι απλοί..
·         οι θερμίδες που καταναλώνονται το πρωί είναι πιο πιθανό να καούν κατά τη διάρκεια της μέρας..
·         το στομαχάκι μας είναι γεμάτο! έχοντας γεμάτες αποθήκες ενέργειας δεν ξελιγωνόμαστε άρα δεν πέφτουμε με τα μούτρα σε οποιαδήποτε σχλαμαριτσα βρεθεί μπροστά μας και κυρίως σε γλυκά που αναζητεί πρώτα από όλα ένας κουρασμένος οργανισμός..

 Σας παραθέτω κάποιες φωτογραφίες που κατά καιρούς έχω ανεβάσει στο instagram στον προσωπικό μου λογαριασμό..έχουν όλες ένα κοινό χαρακτηριστικό..πολλά λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς κτλ..Τα λαχανικά δε, καλύπτουν τις περισσότερες φορές την μεγαλύτερη μερίδα του πιάτου μου..σε τι με βοηθά? Καλύπτουν το αίσθημα της πείνας  γρηγορότερα αφήνοντας ωστόσο το στομάχι μου ελαφρύ! ταυτόχρονα είναι θρεπτικά με γεμίζουν βιταμίνες , ενέργεια και όλα τα απαραίτητα συστατικά να ξεκινήσω, γεμάτη δύναμη τη μέρα μου ενώ δεν μου προσθέτουν λιπαρά και άχρηστες θερμίδες. Κυρίως με βοηθούν να μην καταναλώνω πολύ ψωμί με το οποίο έχω μεγάλο θέμα..
Επιπλέον, πόσοι από σας το πρώτο πράγμα που κάνετε μόλις σηκωθείτε είναι να πιείτε καφέ ?και πολλές φορές μάλιστα μόνο αυτό  μέχρι το μεσημέρι? Αλλαγή σε τσάι γρήγορα! το τσάι (πράσινο ή μαύρο) είναι ότι πρέπει ως ρόφημα για το πρωινό μας, καθώς η καφεΐνη (τεΐνη για την ακρίβεια) που περιέχεται στο τσάι, σε συνδυασμό με τη θειανίνη, βοηθούν στη λειτουργία του εγκεφάλου και χαρίζουν διαύγεια, χωρίς να διενεργούν υπερβολικά στον οργανισμό μας διαταράσσοντας για παράδειγμα τον ύπνο, όπως μπορεί να κάνει ο καφές και είναι αποτοξινωτικο κτλ ..άρα πάλι διπλό όφελος για τον οργανισμό! Οι «παλιοί», μέσα στην απλότητα του τρόπου ζωής τους έκρυβαν μεγάλη σοφία, έπιναν συνήθως γάλα ή τσάι στο πρωινό τους ενώ περιόριζαν τον καφέ στο απογευματινό τους..πίνοντας καφέ μόλις ξυπνήσετε το μόνο που καταφέρνετε είναι να πάρετε μια παροδική ώθηση που θα πρέπει να τονώσετε ξανά και ξανά κατά τη διάρκεια της μέρας..και άντε να πίνετε τον καφέ σκέτο..αν είναι με ζάχαρη?..τότε προσλαμβάνεται χωρίς να το καταλάβετε σχεδόν διπλάσιο αριθμό από την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα..αποτέλεσμα… χάνετε τη happy hour του απογευματινού που μπορεί να συνοδευτεί με κάτι γλυκό!!!

Θα μου πείτε εσύ καλά τα λες (ναι τα λέω!) αλλά τι γίνεται όταν έχεις να ετοιμάσεις παιδιά για το σχολειο , σύζυγο για τη δουλειά και τον εαυτό σου σε άνθρωπο και όχι ρομπότ???η λύση είναι απλή..αρκεί φυσικά να το προσπαθήσουμε και να το θέλουμε ώστε να γίνει καθημερινή συνήθεια και βίωμα για όλα τα μέλη της οικογένειας..αρχικά επιλέγουμε μια ορντεβιερα  (και αυτή των ξηρών καρπών μας κάνει μια χαρά!) γιατί αυτό? Πολύ απλά στον άνθρωπο πρώτα χορταίνει το μάτι και έπειτα η κοιλιά..έχοντας ήδη ένα «χωρισμένο» πιάτο είναι πιο εύκολο να οριοθετήσουμε την ποσότητα. Χρησιμοποιούμε λαχανικά της αρεσκείας μας ,ελίτσες, κάποιο τυράκι, μέλι, μαρμελάδα κτλ..σε επόμενα post θα σας δείξω διάφορες ιδέες..και τώρα το μυστικό! αφιερώνοντας 5 λεπτα από το χρόνο σας και  προετοιμάζοντας το βράδυ το πρωινό σας, το πρωί θα μπορείτε να απολύσετε 15 λεπτά επιπλέον το γεύμα σας! Είναι διαφορετικό να πρέπει να ετοιμαστείτε και ταυτόχρονα να φτιάχνετε πρωινό ενώ παράλληλα παιδιά κρέμονται από πάνω σας και ο σύζυγος ψάχνει τη ζώνη, παπούτσια κτλ (εμείς κάθε πρωί έχουμε την ιδία συζήτηση και μένουμε 10χρονια μαζί… ακόμη δεν έχει εκπαιδευτεί να τα βρίσκει μονός του στην ντουλάπα), κάνοντας τα νεύρα σας κρόσσια και παρατώντας τα πάντα και κυρίως τη σκέψη να πάρετε πρωινό...
τι κάνουμε λοιπον? πλένουμε τα λαχανικά μας και τα βάζουμε στο πιάτο μας κόβουμε τα τυριά μας κτλ. Ένα τρικ που με βοήθα συνήθως είναι να χρησιμοποιώ ντουματινια και όχι ντομάτα που θέλει κόψιμο εκείνη τη στιγμή. Κλείνουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε ψυγείο! Βάζουμε και τη ποσότητα του τσάι που επιθυμούμε στην τσαγιερά και πάμε για ύπνο..το πρωί..ξυπνάμε, βάζουμε το νερό για το τσάι να βράσει , ντυνόμαστε, ξυπνάμε παιδιά και καθόμαστε να απολαύσουμε το έτοιμο πρωινό μας την ώρα που θα χάναμε για να το φτιάξουμε..δύσκολο ναι..ακατόρθωτο όχι..φυσικά έδωσα ένα ιδανικό και εικονικό πλάνο..ο καθένας ανάλογα με τα θέλω της οικογενείας θα φτιάξει το δικό του..το πιο σημαντικό..κλείνουμε την τηλεόραση, απολαμβάνουμε (έστω και για αυτά τα δέκα λεπτά την ώρα αυτή..)όσο για αυτούς που δεν θέλουν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία υπάρχει λύση! σαντουιτς με πολλά λαχανικά φτιαγμένο από βραδύς ώστε να το καταναλώσετε στο δρόμο προς την εργασία σας..



τι λετε? θα το δοκιμάσετε??

Σας δίνω και μια λατρεμένη μου συνταγούλα για πατατοψωμάκια νηστίσιμα που μπορούν να καταναλωθούν στο πρωινό η σαν σνακ στο σχολειό και το γραφείο.






ΥΛΙΚΑ:
1μεγάλη πατάτα                                       
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
125γρ μαργαρίνη
Μισό ματσάκι άνηθο
1κρεμμύδι
1κ.γ.ζάχαρη
1κ.γ.αλάτι
1κ.γ ελαιόλαδο
400γρ αλεύρι δυνατό (και το για όλες
τις χρήσεις μια χαρά κάνει)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βράζουμε την πατάτα καθαρισμένη και κομμένη σε μικρά κομματάκια και κρατάμε 1 ποτήρι από το ζουμί! Μέσα σε αυτό αφού χλιαίνει λίγο, διαλύουμε την ζάχαρη και τη μαγιά. Τσιγαρίζουμε λίγο το κρεμμύδι με το λάδι, να φύγουν τα πολλά υγρά  και το ρίχνουμε αφού κρυώσει μέσα στα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε! την πατάτα τη σπάμε με τα χεριά κατά το ζύμωμα. Αφήνουμε να φουσκώσει η ζύμη. Όταν είναι έτοιμο το χωρίζουμε σε περίπου 30μπαλάκια ανάλογα την φόρμα του κέικ που έχουμε. Λιώνουμε τη μαργαρίνη και περνάμε κάθε μπαλάκι μέσα σε αυτή πριν το τοποθετήσουμε στη φόρμα. Αφήνουμε για 5λεπτά να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος και ψήνουμε 30 λεπτά περίπου στου 180 οc ανάλογα το φούρνο. Αν επιλέξετε κλασική φόρμα ψωμιού βγαίνουν2 μπαστουνάκια! Το αλεύρι μπορεί να «σηκώσει» περισσότερο..ιδανικά όπως όλα όσα έχουν μαγιά μέσα τα τρώμε εκείνη τη μέρα ή τα αποθηκεύουμε σε καλά κλειστό μέρος..

6 σχόλια:

  1. Πω πω ανυπομονώ να την δοκιμάσω!!! Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου για το πρωινό, αν και σίγουρα δεν τρώω τόσο υγιεινό!! Όμως θυμάμαι τον παππού μου. Σηκωνόταν στις πέντε το πρωί. Του ετοίμαζε η γιαγιά μου μια ντομάτα κομμένη, ελιές, αναλατη μυζήθρα, μια φέτα ψωμι καψαλισμενη στην ξυλοσομπα και ελληνικό καφέ. Ακόμα θυμάμαι τις μυρωδιές... Πω πω με ενέπνευσες! Φιλιά πολλά κορίτσι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ξέρω ακριβώς τι εννοείς..και οι δικοί μου ακριβώς το ίδιο..απλα, λιτά ,υγειηνά..και αυτή η φετούλα ψωμιου στη σομπα? αλλη γευση!να τρως και να μην χορταίνεις νοστιμια!φιλιά αγαπημένη μου..

      Διαγραφή
  2. αχ τι μου κάνεις πρωινιάτικο και δεν έχω φάει τίποτα! άτιμη! αφου τα φτιάχνεις που τα φτιάχνεις στείλε και τίποτα! λοιπόν η συνταγή για τα πατατοψωμάκια εκτυπωθηκε ήδη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. περιμενω εντυπωσεις οταν το δοκιμασετε!τι να σε κάνω ..ειμαστε μακρια αλλιως θα στο εφτιαχνα εγω να παρουμε μαζι πρωινούλι!!μουυυτςς

      Διαγραφή
  3. Μμμμ..Πολυ ωραιο φαινεται.θα το δοκιμασω αμεσα.!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

περιμένω τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας..