Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Mπουγάτσα αγάπη μου!!!



καλημέραα!!!
Σήμερα αναλύουμε ένα από τα πιο ωραία και παχυντικά είδη πρωινού. Αλλά ποιος δεν τρώει μπουγάτσα? Ίσως το θέμα να φανεί λίγο -άκαιρο- όμως ήθελα να γράψω σχετικά με αυτό γιατί συνδέεται άμεσα με το επόμενο post μου (χιχι)..γιανα δούμε όμως τι είναι η μπουγάτσα πραγματικά...θα αναρωτιέστε γιατί δείχνει η φωτογραφία αυτά τα όμορφα στρουμπουλά ψωμάκια και όχι κάτι τέτοιο?
πηγή google

θα σας εξηγήσω αμέσως..αυτό που ονομάζουμε μπουγάτσα εμείς δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ονομάζουν μπουγάτσα στις χώρες των Βαλκανίων και κυρίως της Ανατολής που είναι ίσως το πιο γνωστό έδεσμα.
Για να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή...
Η λέξη μπουγάτσα προέρχεται απο την Σλαβική (συγκεκριμένα Κροάτικη) λέξη  POĞAÇA και σημαινει ζύμη...είναι μία παραφορά της Ιταλικής λέξης focaccia! πιο συγκεκριμένα focaccia είναι μία σύνθετη λέξη από τις λατινικές panis focacius δηλαδή panis που σημαίνει ψωμί και focus ψητό..άρα όλο μαζί ψητό ψωμάκι!
Η poğaça (προφέρεται ποα(γ)τσα) είναι ένα ψωμί που το αλεύρι ζυμώνεται με γάλα και βούτυρο..κάτι σαν τα γαλλικα brioche σερβίρεται με τσάι, πότε σκέτο και πότε με γέμιση ανάλογα με την όρεξη της οικογένειας.
Η μπουγάτσα όπως την ξέρουμε εμείς είναι το τούρκικο börek δηλαδή μπουρέκι!!!
Στην Ελλάδα έγινε ευρέως γνωστή από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες που έφεραν την συνταγή και την τέχνη τους μαζί..
Και εδώ να ξεκαθαρίσουμε και τη μεγαλύτερη διαφωνία Βορείου και Νοτίου Ελλάδος..Η μπουγάτσα δεν είναι τυρόπιτα!Μπουγάτσα ονομάζουμε το φύλλο που έχει ζυμωθεί με βούτυρο και έχει ανοιχτεί τόσο ψιλό που διαβάζεις απο κάτω γραμμένο χαρτί..μπορεί να είναι χωρίς ή με γέμιση..αυτός είναι και ο λόγος που ζητάμε μπουγάτσα με τυρί, κρέμα, σπανάκι, κιμά κτλ.
Ακολουθούν και οι δύο αυθεντικές Τούρκικες συνταγές για να έχουμε σπιτικό μπουρέκι (μπουγάτσα) αλλά και πεντανόστιμα  poğaça για το πρωινούλι μας! 

poğaça :

υλικά:


  • 1/4 φλ. χλιαρό νερό
  • 1 κουταλιά της σούπας γιαούρτι
  • 1 φλ.ηλιέλαιο
  • 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 1. 5 φλ. χλιαρό γάλα
  • 2 αυγά ( τον ένα κρόκο για άλειμμα στην επιφάνεια)
  • αλάτι
  • αλεύρι όσο πάρει (περίπου 5 φλιτζάνια)
εκτέλεση: 

διαλύουμε τη μαγιά στο νερό και τη ζάχαρη..κάνουμε μια λακουβίστα στο αλεύρι ρίχνουμε όλα τα υλικά , ζυμώνουμε και αφήνουμε να φουσκώσει! χωρίζουμε σε μικρά μπαλάκια και αφήνουμε πάλι σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν. Αλείφουμε την επιφάνεια με τον κρόκο που κρατήσαμε , αν θέλουμε ρίχνουμε σουσάμι στην επιφάνεια και γεμίζουμε τυράκι κτλ. ψήνουμε στους 180ο C μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.




Μπουρέκι:


υλικά:

  • 500γρ. αλεύρι
  • 2 αυγά
  • λίγο αλάτι
  • 1κ.γλυκού ξύδι
  • 1 ποτήρι νερό
  • 300γρ βούτυρο λιωμένο
  • 100 ml ηλιέλαιο

εκτέλεση:

ζυμώνουμε όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο, χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια (κάθε ένα θα ναι ένα φύλλο) και αφήνουμε να ξεκουραστούν μισή ώρα. Έπειτα παίρνουμε το κάθε μπαλάκι το ζυμώνουμε με λίγο βούτυρο, το πατάμε να γίνει πιτάκι και αλείφουμε και τις δύο πλευρές με βούτυρο. Τοποθετούμε τα πιτάκι το ένα πάνω στο άλλο πάντα σε ζεστό περιβάλλον. Κατόπιν παίρνουμε το κάθε πιτάκι το ανοίγουμε λίγο με το πλάστη και το τραβάμε με τα χέρια κυκλικά να ανοίξει μεγάλο φύλλο..(αν είμαστε εξοικειωμένοι το κάνουμε στο αέρα να ανοίξει πιο γρήγορα). Γεμίζουμε με ότι θέλουμε το τυλίγουμε μπαστουνάκι , αλείφουμε και πάι με βούτυρο και ψήνουμε!

Υ.Γ. 1
και τα δύο τρώγονται ιδανικά ζεστά.
Υ.Γ. 2
Το μπουρέκι δεν είναι διαιτητικό ή ακριβώς ίδιο με του εμπορίου.. όμως σίγουρα είναι ίσως ελάχιστα πιο υγιεινό, από αυτό μιας και οι περισσότεροι χρησιμοποιούν παλμόλες και βούτυρο κακής ποιότητας. Η τραγανότητα στο φύλλο εξαρτάται και από το φούρνο μας.. Με λίγη εξάσκηση είμαι βέβαιη οτι θα το λατρέψετε!

καλή επιτυχία!!!

5 σχόλια:

  1. Τα μπουρέκια τα τιμούμε και εμείς.σαν γνήσιοι Μικρασιάτες απόγονοι, και θυμάμαι τη γιαγιά μου με πόση μαεστρία άπλωνε τα φύλλα, τα χέρια της πως δούλευαν τα υλικά... λοιπόν κάθε σου λέξη και πληροφορία μου ξυπνά αναμνήσεις και συναισθήματα από ιστορίες που έχω ακούσει και από ανθρώπους που έχω στην καρδιά μου... θα γίνεις ένα από τα αγαπημένα μου μπλογκ μακράν... συνδυάζεις φαγητό γλυκό και πολιτισμό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. γλυκιά μου Βέρα σε ευχαριστω για τα καλά σου λόγια!ελπίζω να κάνουμε καλή παρεούλα απο εδώ και πέρα!!!

      Διαγραφή
  2. Εισαι κορυφη!!!Φιλια Γεωργια(topetrinospitaki)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

περιμένω τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας..