Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

Κοχύλες "Σπανακοτυρόπιτα" !!!!




Για να γνωριζόμαστε σιγα σιγά καλύτερα… Ο καθείς με τις παραξενιές του λέει ο σοφός λαός..και εγώ με τις πολλές μου!!! οι περισσότερες βασικά αφορούν το φαγητό και για την ακρίβεια την αποθήκευση του!!! Σε σημείο που συγγενείς και φίλοι με κορόιδευαν πάντα ότι έχω «κατοχικό σύνδρομο» (ναι ναι μην γελάτε!!!) . Μεγάλωσα σε ένα σπίτι που κυριολεκτικά αν γινόταν πόλεμος θα είχαμε για ένα χρόνο το λιγότερο τρόφιμα (ακόμη και σήμερα υπάρχουν 4 ψυγειοκαταψύκτες και 2 καταψύκτες για να ακριβολογούμε)..όμως από παιδί η χαρά μου ήταν τεράστια όταν πηγαίναμε σούπερ μαρκετ και το «κυρίως» ψυγείο  γέμιζε με τρόφιμα και ο λόγος παραμένει άγνωστος αφού δεν στερήθηκα ποτέ καμία τροφή!
Αυτή η «μανία»  με κυνηγά ακόμη και σήμερα σε σημείο που το πρώτο πράγμα που κοιτάζω στα σπίτια που πρόκειται να νοικιάσω είναι χώρος για το «κελαράκι» μου! Από την άλλη η αγάπη μου για την μαγειρική είναι τέτοια που κυριολεκτικά με ξεκουράζει και λειτουργεί σαν ψυχανάλυση. Η έκφραση «δεν ξέρω τι να μαγειρέψω σήμερα?» δεν παίζει πολύ συχνά στην καθημερινότητα μου γιατί πολύ απλά υπάρχουν αρκετά είδη προς βρώση διαθέσιμα. Θεωρώ ότι η σωστή οργάνωση σε βοηθά και σε ξεκουράζει και κυρίως βοηθά και στην οικονομία του σπιτιού αλλά και του χρόνου που δυστυχώς στην εποχή μας δεν υπάρχει! 
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή..για την ακρίβεια τι κάνω εγώ (φαντάζομαι και πολλοί άλλοι ) το καλοκαίρι που υπάρχουν άφθονα λαχανικά και κυρίως οικονομικά ξεκινά η προετοιμασία του χειμώνα..τα λαχανικά χωρίζονται σε μερίδες και τακτοποιούνται στον καταψύκτη ανά φαγητό και ημερομηνία . Τα μυρωδικά ψιλοκόβονται για να είναι έτοιμα κάθε στιγμή καθώς και οι σάλτσα ντομάτας ανάλογα σε πιο φαγητό πρόκειται να χρησιμοποιηθεί γίνεται χοντροκομμένη, πολτός, πίτσας(βρασμένη με μυρωδικά) κτλ κτλ. Στις προσφορές το «κελαράκι» γεμίζει με ζυμαρικά, γάλα μακράς διάρκειας, ζάχαρη, κρέμες στιγμής, κουβερτούρες κτλ γιατί όλο και  «κάτι» θα θέλουμε..και φυσικά με αλεύρι, ρύζι, πατατούλες, κρεμμυδάκια, όσπρια παραγωγής (της περιοχής μου) και μέλι το οποίο καταναλώνεται πάρα πολύ στην οικογένεια μου! Για τα βραδινά τσιμπολογήματα ετοιμάζω όταν έχω χρόνο βάση για πίτσα και ψωμάκια να βρίσκονται και τέλος ζωμούς από λαχανικά ή κρέας που μου δίνει την δυνατότητα για μια γρήγορη σουπίτσα..
Η εβδομάδα ξεκινά Κυριακή βράδυ όπου βγαίνει το « μενού της εβδομάδας», γράφεται σε χαρτί και έτσι ακόμη και εάν ένα φαγητό δεν είναι το αγαπημένο μας θα υπάρχει η προσμονή για το επόμενο..ας μην ξεχνάμε ότι άλλοι άνθρωποι δεν έχουν φαγητό και πρέπει να είμαστε ευγνώμων για το καθετί  που μπαίνει στο πιάτο μας!
Κάτι που με βοηθά στο να μην επαναλαμβάνομαι αλλά και να μην κουράζω το μυαλό μου πολύ είναι  η λίστα που έχω με τα φαγητά που τρώμε..χωρισμένη σε αυτά που έχουν κρέας και όχι ώστε να με διευκολύνει στα εβδομαδιαία ψώνια (προσωπικά δεν έχω πρόβλημα να βάζω κρέας στην κατάψυξη).  Η λίστα ανοίγει κάθε Κυριακή και το μενού σημειώνεται ανάλογα με τον χρόνο που προβλέπεται να έχω μέσα στην εβδομάδα.
Για να καταλάβετε τον τρόπο σκέψης  μου, ακολουθούμε όσο μπορούμε την μεσογειακή διατροφή και συνήθως τα φαγητά μας είναι μαγειρευτά αφού το τηγάνισμα το ψιλοσιχαίνομαι..η  τσαγκαροδευτέρα λοιπόν ξεκινά συνήθως με ζυμαρικό (για να πάει καλά η εβδομάδα!) Τετάρτη και Παρασκευή προτιμάμε κάτι σε όσπριο ενώ το σαββατοκύριακο συνήθως μαγειρεύεται ένα φαγητό από το Σάββατο για να μείνει η Κυριακή ελεύθερη για την οικογένεια αλλά και για να φτιάξουμε γλυκάκι!  Τρίτη και Πέμπτη κάτι που θα λαχταρήσουμε ή του λαδερού αν δεν έχει μπει σε άλλη μέρα της εβδομάδας..το ψάρι δυστυχώς δεν το τρώμε και πολύ συχνά… 
Ενδεικτικά σας δείχνω το δικό μου μενού της Εβδομάδας που έρχεται..
Δευτέρα: κοχύλες σπανακοτυρόπιτα (ακολουθεί και συνταγή)
Τρίτη : κοτόπουλο με λεμονάτες πατάτες
Τετάρτη: φακές (τις απεχθάνομαι αλλά τις τρώω αναγκαστικά για να με βλέπει ο μικρός και να τις τρώει και κείνος)
Πέμπτη: Σούπα Βραστό ( το μοσχαράκι το βράζω ξεχωριστά οπότε το έχω έτοιμο στο ψυγείο και για το επόμενο φαγητό)
Παρασκευή: γίγαντες φούρνου
Σάββατο: κοκκινιστό με πουρέ (από το μοσχάρι που είπα ότι έχω? αυτό!)
Κυριακή: κοκκινιστό με πιλάφι (έτσι για την διαφορά! και η σάλτσα αν περισσέψει θα γίνει την Δευτέρα με χοντρό μακαρόνι! Γιατί ακόμη ένα μεγάλο μου κόλλημα είναι να μην πετάω φαγητό..νιώθω τύψεις!!!)
Την Κυριακή ετοιμάζεται και το κείκ για τα πρωινοαπογευματινά καφεδάκια και γλυκάκι για να κερνιόμαστε..μια καλή λύση για να έχουμε πάντα γλυκό είναι ο κορμός σοκολάτας ή μωσαϊκό κατάψυξης που τρώγετε από τους περισσότερους ευχάριστα!
Τις περισσότερες φορές ακολουθείτε « κατά γράμμα» αν πάλι κάτι αλλάξει στο ενδιάμεσο , δεν χάλασε και ο κόσμος! Είπαμε το κάνουμε για βοήθεια και όχι για επιπλέον άγχος!


Και μια συνταγούλα γρήγορη που αγαπώ:
Κοχύλες σπανακοτυρόπιτα:
Υλικά:
Ζυμαρικό κοχύλες (βάζω 5 ανά άτομο)
4φλ. Σπανάκι (για 15 κοχύλες)
2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 κρεμμύδι ξερό
Άνηθο
200γρ φέτα
Αλάτι πιπέρι
1 κεσεδάκι γιαούρτι
½ λίτρο γάλα
Λίγο ελαιόλαδο
Λίγη τριμμένη φρυγανιά

Εκτέλεση:

Τσιγαρίζουμε στο λάδι τα κρεμμυδάκια και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Μόλις  φύγουν τα πολλά υγρά προσθέτουμε την φέτα, αλάτι, πιπέρι και τον άνηθο. Γεμίζουμε τις κοχύλες. Ανακατεύουμε το γιαούρτι με το γάλα και λίγο αλατάκι , περιχύνουμε και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει..λίγο πριν το βγάλουμε, πασπαλίζουμε με λίγη φρυγανιά για πιο τραγανό αποτέλεσμα. Για όσους χρησιμοποιούν κρέμα γάλακτος εννοείται ότι βάζουν αυτή! Εμένα μου κάθεται λίγο βαριά και την αποφεύγω όσο μπορώ..









Εσείς κανένα extra tip να βοηθηθούμε όλοι?


Καλή μας Εβδομάδα!

4 σχόλια:

  1. Ανήκεις στην ομάδα των γυναικών που τα θέλουν όλα οργανωμένα και σε πληθώρα ή μου φαίνεται; μια απο τα ίδια! Εβδομαδιαίο μενου, καταψύκτης και όντως κατοχικό σύνδρομο στο...φουλ!!! τα θέλω όλα γεμάτα και φροντίζω να τα ανανεώνω πολύ συχνά! Εχω και μεγάλη οικογένεια το θέλουμε το φαγακι μας το γλυκάκι μας!!! τα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποσο χαιρομαι βερα μου που εχω "συμπαραστάτες"στις παραξενιές μου!😂😂😂δεν ειμαι μονη!ασε τους αλλους να μας κοροϊδεύουν δεν θα πεινάσουμε ποτε!😛

      Διαγραφή
  2. Χρυσά μου υπεροχή συνταγή, έχω να σου πω οτι γράφω και εγώ το μενού της εβδομάδας και όχι μόνο, κολατσιό για το σχολείο, απογευματινό, βραδινό...άστα!Είμαι η Γεωργία απο το instagram,φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλως ηρθες κοριτσάκι μοθ γλυκο!!!δεν φανταζεσαι ποσο χαιρομαι που υπάρχουν πολλοι σαν εμενα!!!μην με δουλεύουν δεν ειμαι η μοναδικη!😛εμεις ακαθεκτες!!!💜💜💜

      Διαγραφή

περιμένω τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας..