Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Το τούρκικο τσάι και η συνοδεία του..




Στην Eλλάδα, αν πεις σε κάποιον πάμε να πιούμε τσάι, εννοώντας το ζεστό μαύρο τσάι, πολύ πιθανό να σε ρωτήσει "γιατί άρρωστος είσαι;". Ενώ αρκετοί θεωρούν ως τσάι το "τσάι του βουνού"...εγώ πάλι, όπως οι περισσότεροι γνωρίζουν, έχω λατρεία στο συγκεκριμένο ρόφημα και δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ σε αυτό..τι "tealove" blog εχω?! Σήμερα την τιμητική του έχει το Τούρκικο τσάι..
Στις Βαλκανικές χώρες το τσάι έχει άλλη διάσταση...Ανεξαρτήτως το πώς αποκαλούν, εάν για τους Αλβανούς είναι ρώσσικο, για τους Τούρκους μόνο τσάι, για τους Σλαβομακεδόνες τούρκικο, κάποια πράγματα είναι κοινά για το τσάι αυτό, ανεξάρτητα ποιός και πού το ετοιμάζει και από που κατάγεται το υλικό.
Σύμφωνα με μια διάσημη τούρκικη παροιμία, οι συζητήσεις χωρίς τσάι είναι σαν βραδινό ουρανό χωρίς φεγγάρι, το τσάι είναι το επίκεντρο των περισσότερων κοινωνικών τους εκδηλώσεων. Δεν νοείται να επισκεφτείς μαγαζί, σπίτι κτλ. και να μην σε ρωτήσουν αν θέλεις ένα ποτήρι τσάι!
Η μέρα δεν μπορεί να ξεκινήσει χωρίς τσάι..Αρχικά στο πρωινό τους δεν υπάρχει ο καφές αλλα το τσάι και μόνο! Εξάλλου το πρωινό λέγεται kahvalti και σημαίνει αυτό ακριβώς...πριν το καφε!!!(αναλυτικά για τον καφέ θα δούμε άλλη φορα..).
Και οι Τούρκοι και οι Αλβανοί και οι Βόσνιοι, το προετοιμάζουν από το βότανο τεχέα σινένσις ή τσαμέλια σινένσις.... τη διαφορά από τα άλλα τσάγια την κάνει ο τρόπος προετοιμασίας και το χρώμα του. Τσάι σε μικρά γυάλινα ποτηράκια, με καφεκόκκινο χρώμα που στην Τουρκία το λένε tavsan kani çayı (αίμα λαγού), πολυ δυνατό, λέγοντας ότι πρέπει να προσέχουμε όταν το πίνουμε, επειδή εάν πιούμε περισσότερα από δυο-τρία, η πίεση θα κάνει άλμα πάνω από το 14. 

 
Για να δούμε πιο αναλυτικά.. Το  τούρκικο τσάι, που ονομάζεται çay , (προφέρεται τσαιιι) είναι το γνωστό μας μαύρο τσάι (στην Ελλάδα σε μια κλασική κίτρινη συσκευασία με καναρίνι απο έξω) που παράγεται στην ανατολική ακτή της Μαύρης Θάλασσας στην περιοχή Rize, η οποία έχει ένα ήπιο κλίμα με πολλές βροχοπτώσεις και γόνιμο έδαφος. Τα βουνά Kackar έχουν μια υγρή περίοδο από το Σεπτέμβριο έως τον Ιανουάριο, και μια ξηρή περίοδο από τον Απρίλιο μέχρι το Μάιο. Η λέξη çay έχει την ίδια προέλευση με τη λέξη cha στα κινεζικά και ιαπωνικά, ή chai στα Hindi.
Στο σερβίρουν σε μικρό ποτήρι  (που έχει  σχήμα  τουλίπας) και θα πρέπει  να το  κρατήσεις  από το χείλος επειδή  σερβίρεται  καυτό. Είναι τονωτικό και σου δίνει μια παροδική ενέργεια (κατι σαν τον Ιταλικο εσπρεσο). Βέβαια έχει την εξήγηση του το μικρό ποτήρι  που στο σερβίρουν , επειδή  η γεύση του είναι  τόσο  γεμάτη και δυνατή ( σου αφήνει σε κάθε γουλιά που πίνεις  μια πικράδα)  η  περισσότερη  ποσότητα  σε μεγαλύτερο  φλιτζάνι θα σας δημιουργούσε δυσφορία στο στομάχι. Στην ανατολική Τουρκία μάλιστα, τοποθετούν ένα κύβο ζάχαρης κάτω από τη γλώσσα πριν ξεκινήσουν να το πίνουν γιανα έχουν γλυκιά επίγευση... 
Πριν από μερικά χρόνια όμως εισήχθη στην τοπική αγορά το τσάι μήλου  (Elma Cayi στα τουρκικά) ειδικά για τους τουρίστες. Φυσικά αυτό δεν έχει να κάνει με το  παραδοσιακό τουρκικό μαύρο  τσάι, αφού  είναι γλυκό, χωρίς καφεΐνη,  με μια ήπια γεύση μήλου.
Η προετοιμασία του είναι ιδιαίτερη..Καταρχήν, υπάρχει το ειδικό σκεύος demlik  (τσαγιέρα) που αποτελείται από δυο μέρη. Στην κάτω τσαγιέρα βάζεις νερό, ενώ στην πάνω τσαγιέρα βάζεις το τσάι, το φυτό, ξερό, χωρίς νερό. Τις τοποθετείς στη φωτιά και τις αφήνεις έως ότου βράσει το νερό. Όταν το νερό βράσει, μέρος του νερού της κάτω τσαγιέρας το βάζεις στην πάνω, για να ζεματιστεί το βότανο. Γεμίζεις και πάλι την κάτω τσαγιέρα με νερό και τοποθετείς και πάλι τις δύο τσαγιέρες σε χαμηλότερη φωτιά, να βράσει για 15 – 20 λεπτά της ώρας. Μετά από 15- 20 λεπτά, το τσάι είναι έτοιμο για κατανάλωση. Το τσάι είναι καλύτερο όταν καταναλώνεται φρεσκοβρασμένο και δεν κάνει να αφήνεται να κάθεται περισσότερο από δύο – τρεις ώρες. Εάν καθίσει περισσότερο, χάνει το άρωμά του και γίνεται βαρύτερο για το στομάχι. Μην ξεχνάμε ότι το μαύρο τσάι μεταξύ άλλων έχει αρκετή καφεΐνη, κάλιο, φώσφορο, οξειδωμένες πολυφαινόλες, σίδηρο, Μαγγάνιο, μαγνήσιο κλπ.
Όσοι έχετε παρακολουθήσει τουρκικά σήριαλ ή έχετε επισκεφτεί την χώρα θα έχετε παρατηρήσει ότι το τσάι σερβίρεται πάντα σε αυτά τα μικρά γυάλινα ποτηράκια σε σχήμα τουλίπας...και υπάρχει λόγος για αυτό...Πέρα λοιπόν ότι όπως και στα κρασιά το ποτήρι αυτό βοηθά να αναδειχθούν όλα τα αρώματα, στην Τουρκία η τουλίπα δεν είναι απλά ένα λουλούδι αλλά ένας συμβολισμός που χαρακτηρίζει μάλιστα και την αυτοκρατορία τους!
Γιατί το λέω αυτό?
Πολλοί νομίζουν ότι οι τουλίπες έρχονται από την Ολλανδία. Το βοτανικό όνομα τουλίπα, που χρησιμοποιούμε εμείς, προέρχεται από την τουρκική λέξη γάζα δηλαδή το τουρμπάνι "tulbend" ή «σαρίκι», με την οποία τυλίγονται τα τουρμπάνια, γιατί το σχήμα του λουλουδιού το θυμίζει, ενώ στα τούρκικα ονομάζονται lale ( η λέξη προέρχεται από την περσική lahle) είναι ιθαγενή φυτά στην Κεντρική Ασία και στις στέπες της Ασίας. Οι οθωμανικές τουλίπες, δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που γνωρίζουμε εμείς σήμερα σαν τουλίπα (ολλανδικές ποικιλίες). Τα φυτά της εποχής ήταν μικρά και λεπτεπίλεπτα, με χαρακτηριστικά μυτερά πέταλα (για τον λόγο αυτό συνδέθηκαν με τουρμπάνι) ...Σήμερα οι τουλίπες καλλιεργούνται στην Ολλανδία σε μεγάλες ποσότητες και εξάγονται σε όλον τον κόσμο, γεγονός που κάνει τους περισσότερους να νομίζουν πως προέρχονται από εκεί.


Οι αιώνες ακμής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ονομάζονται “αιώνες της τουλίπας” ( Lale Devri). Εκεί ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια καλλιέργειας και υβριδισμού και σύμφωνα με τα στοιχεία, η πρώτη “οθωμανική τουλίπα” δημιουργήθηκε την περίοδο του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς ( 1520-1566) και ονομάστηκε ” Nur-I-Adın” ή “Φως του Παραδείσου”. Σύντομα η τουλίπα άρχισε να διαδραματίζει κύριο λόγο στα παρτέρια των ανακτόρων και διακοσμητικά μοτίβα με το σχήμα της, άρχισαν να εμφανίζονται παντού. Λέγεται ότι οι βοτανολόγοι της Πύλης κατόρθωσαν να δημιουργήσουν πάνω από 1000 διαφορετικά υβρίδια. Οι καλλιεργήσιμες ποικιλίες διαδόθηκαν και στην Περσία όπου έχουν αποδοθεί πολύ όμορφα ποιήματα και ρουμπαγιάτ (κάτι σαν ύμνοι -θρύλοι).
Το 1725 η τουλίπα κυριαρχούσε σαν διακοσμητικό μοτίβο παντού, στους τοίχους, στα πλακάκια, στην αρχιτεκτονική, στα ενδύματα στα κοσμήματα των Σουλτάνων (όσοι βλέπατε Σουλειμάν κάτι θα πήρε το ματι σας!).  Από τις αυλές των ανακτόρων την εποχή αυτή, μεταφέρθηκε στην Ολλανδία. Πιο συγκεκριμένα ο βοτανολόγος Κάρολος Κλούσιος, το 1593, όταν έγινε διευθυντής του βοτανικού κήπου στο Λέιντεν επισκέφτηκε ως διπλωμάτης την Πόλη και ο σουλτάνος του προσέφερε ως δώρο βολβούς και άρχισε η καλλιέργειά της για φαρμακευτικούς σκοπούς αρχικά. Από εκεί, ξεκίνησε η καλλιέργειά τους στη Ολλανδία. 
Σε πολλούς Ελληνικούς μύθους αναφέρεται η λέξη τουλίπα. Ένας από αυτούς τους μύθους λέει : Στην Ανατολή κάποτε ήταν ένας πρίγκιπας Πέρσης που τον έλεγαν Φαράχ . Ήταν πολύ ερωτευμένος με τη Σχιρίν. Μια μέρα η αγαπημένη του σκοτώθηκε , ο Φαράχ τότε έπεσε με το άλογό του σε έναν γκρεμό θέλοντας να αυτοκτονήσει. Το αίμα του απλώθηκε στο έδαφος και κάθε σταγόνα του έγινε τουλίπα. Από εκείνη την στιγμή η τουλίπα έγινε το έμβλημα της απόλυτης αγάπης. 
Η ευγένεια αυτού του λουλουδιού, χαρακτήριζε την ευγένεια της Πόλεως. Στο Βυζάντιο η τουλίπα σαν μοτίβο χρησιμοποιήθηκε και στη διακόσμηση των αρχιγραμμάτων της Βίβλου του 12ου αιώνα.  
Οι Έλληνες αγάπησαν πολύ τις τουλίπες. Στην περίοδο του Βυζαντίου γνωρίζουμε ότι τουλίπες καλλιεργούνταν στην Μικρά Ασία. Ο βεζίρης Λαλιζάρης (παρατσούκλι "τουλίπας" απο τις πολλες που είχε) καλλιεργούσε στους κήπους του πάνω από 500.000 τουλίπες. H τουλίπα δηλώνει καθαρά το «σ’ αγαπώ». Στις «Xίλιες και μια νύχτες» ο σουλτάνος χρησιμοποιούσε μια τουλίπα για να φανερώσει ποια από τις κυρίες του χαρεμιού θα μοιραζόταν το κρεβάτι του, αφήνοντάς τη να πέσει μπροστά στην εκάστοτε εκλεκτή. Kι αν εκείνος δεν εννοούσε ακριβώς «σ’ αγαπώ», το εννοούσαν οι έγκλειστες οδαλίσκες, όταν μέσα από τα κάγκελα του χαρεμιού πετούσαν τουλίπες στους αγαπημένους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν. 

Αφού είδαμε όμως γιατί χρησιμοποιούμε αυτα τα ποτηράκια, πίσω στα δικά μας.. Έαν παραγγείλετε τσάι στην Τουρκία πρέπει να πείτε και πως το θέλετε.... Δυνατό (  koyu çay) , μέτριο (orta çay) ελαφρύ (Açık çay). Συνήθως σερβίρεται με μπισκότα ( όχι και τόσο γλυκά) που ονομάζονται kurabiye και εδώ να ξαναπώ (το έχω πει στο instagram) ότι κουραμπιέ λένε, την βουτυρένια τριφτή ζύμη και όχι το δικό μας κλασικο με την αχνη. Αυτός χαρακτηρίζεται, γιανα ξεχωρίζει, ως Kavala kurabiyesi δηλαδή Κουραμπιές Καβάλας..Μπορεί βέβαια να δείτε να καλούν φίλους για τσάι και κους κους σπίτι τους και να συνοδεύουν το τσάι με ντολμαδάκια ή μακαρονοσαλατα ή σπόρια κτλ κτλ..μην σας κάνει εντύπωση δεν θεωρούνται γεύμα για αυτούς..
Και επειδή πρέπει να σας έκανα "κεφάλι" απο τις πολλές πληροφορίες σας δίνω και συνταγούλα για κουραμπιέ (μπισκότο) σε σχήμα ηλιολούλουδου και φύλλου..έτσι για την τσαχπινια! 



Ayçiçeği Kurabiye Tarifi (Μπισκότα ηλιολούλουδο)

υλικά:
250 γρ. βούτυρο
1/2 φλ.άχνη ζάχαρη
1/4 φλ.ηλιέλαιο
2κουτ.σούπας νισεστέ (corn flour)
1 μπέικιν
2 βανίλιες
2 αυγά
6-7 φλ.αλεύρι
αν θέλουμε λίγο κακάο

εκτέλεση:
Ζυμώνουμε όλα τα τα υλικά μαζί μέχρι να έχουμε μία λεία ζύμη και δίνουμε σχήμα ότι θέλουμε. Ψήνουμε για περίπου 10-15λεπτά στους 180ο C.  Τα μπισκότα αυτά δεν ροδίζουν και δεν είναι πολύ γλυκά γιατί το νόημα είναι να φεύγει η πίκρα του ροφήματος και όχι να φάμε κάτι που θα αλλοιώσει τη γεύση του.
Να τονίσω κάτι πολύ σημαντικό εδώ..για τις ζύμες καλό είναι να χρησιμοποιείτε μια επιφάνεια που να γλιστρα πχ. εγω έχω ένα τραπεζομάντηλο μουσαμα..γιανα μπορειτε να ελέγχετε το ζυμάρι και πόσο ευπλαστο είναι. Πολλές φορές μέσα σε σκεύος νομίζουμε ότι χρειάζεται και άλλο αλευρι το οποίο τελικά "σφίγγει" τη ζύμη.


 Για τα ηλιολούλουδα ακολουθεί η διαδικασία:







  • ανοίγουμε φυλλο περίπου 2 εκ.

  • κόβουμε κύκλους
  • κάνουμε χαραγματιές ζυγός αριθμός

  • ενώνουμε δύο δύο





  Για τα φύλλα:







κάνουμε μπαλάκια δίνουμε σχήμα φύλλου
 βουτάμε το μαχαίρι σε κακάο και κάνουμε το σχήμα του φύλλου



Για τα λουλούδια μαργαρίτες:

κάνουμε μπαλάκια και συναρμολογούμε το λουλουδάκι





βάζουμε σε ταψάκι


έτοιμα!!!!




 ντεπονάκι κανείς?????



Τα φιλια μουυυυυυυ!!!!







22 σχόλια:

  1. Καλώς σε βρήκα!! Λάτρης του τσαγιού και εγώ, κάνω "συλλογή" από διάφορες χώρες!!! Ομολογώ πως μερικά από αυτά δεν τα ήξερα. Είχα την τύχη όμως σαν φοιτήτρια στη Μυτιλήνη να πεταχτώ απέναντι στο Αιβαλί και να πιω στον τόπο του αυτό το τσάι!! Ελπίζω να τα λέμε!!
    Νίκη
    mamafarma.wordpress.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες στο μπλογκοσπιτάκι μου!εννοειται θα τα λεμε για τσαγάκι!φιλιαα

      Διαγραφή
  2. Ποσα πραγματα εμαθα για το τσαι;πριν δεκα χρονια,προσφατα δηλ,ειχαμε παει στην πολη και μας κερασανε τσαι.το λατρεψαμε και ειπαμε να παρουμε και στο σπιτι.τωρα καταλαβαίνω γιατι δεν γινοταν ετσι.ευχαριστουμε για τις πληροφοριες οπως και αυτες γα την τουλιπα.τωρα τα μπισκοτακια σου δεν θα τα φτιαξω βαριεμαι μην πω ψεμματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχχχ αν απολαμβάνεις τσαγάκι με θέα το Βόσπορο δεν υπάρχει....Μαράκι δοκίμασετα!κυριολεκτικα σε 20λεπτά είναι έτοιμα μαζί με το ψήσιμο!στο εγγυόμαι οτι δεν θα σε κουράσουν καθόλου!

      Διαγραφή
  3. Για μια ακόμη φορά πληροφορηθήκαμε λεπτομερειακά και ουσιαστικά! Και πήραμε και τη συνταγούλα μας!!! Θα τη φτιάξω με τη πρώτη ευκαιρία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Bερα μου πραγματικα ειναι μια παρα πολυ γρηγορη συνταγη με πολλες παραλλαγες που θα δουμε με το καλο στην πορεια!περιμενω εντυπώσεις οταν την δοκιμάσεις!

      Διαγραφή
  4. Το blog σου το αγαπω να ξέρεις!! Περίμενα πως και πως την ανάρτηση σου αυτή για το τσάι !! Λεπτομερέστατη και με κάλυψε πλήρως!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. Arkadaşım senin tür sözlerle beni çok mutlu etti!!!ετσι γιανα κάνουμε κ λιγη εξασκηση!!!😋💜

      Διαγραφή
    2. εννοείται με τόσο live streaminng τον τελευταίο χρόνο εξπέρ θα γίνω και εγώ μαζί σου!!
      Bir şey değil!

      Διαγραφή
  5. Το δοκίμασα το τσάι στο ταξίδι μας πριν δύο χρόνια στην Κωνσταντινουπολη και την Ιμβρο. Όντως, πολύ δυνατή και αρκετά πικρή γεύση... Πραγματικά το πίνουν συνέχεια... Ακόμα και στην παραλία κουβαλουσαν το τσαγιερο τους!! Πολύ ωραία ανάρτηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστω για τα καλα σου λογια! Επειδη κανουν συνέχεια πικ νικ και πινουν χειμωνα καλοκαιρι τσαι υπαρχει ειδικο σκευος το semaver ,σαμοβαρι στα ελληνικα γιανα κανουν τ τσαι τους παντου!😀

      Διαγραφή
  6. Καλώς σε βρήκα κι εγώ Χρύσα μου, με τις υπέροχες πληροφορίες σου για το τσάι, την Πόλη, τις τουλίπες! Λατρεύω και τα τρία! Ως φαν κι εγώ όλων των τούρκικων σειρών (τις έχω δει σχεδόν όλες...χεχεχε) γνώριζα λίγα πράγματα για το εθνικό τους αφέψημα! Βέβαια, δυστυχώς δεν έχω επισκεφθεί τη λατρεμένη μου Κωνσταντινούπολη ακόμα για να το δοκιμάσω έτσι ακριβώς, όπως το προσφέρουν...ελπίζω να με αξιώσει ο Θεός μια μέρα να το κάνω! φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλωσόρισες Μαρία μου!δυστυχως με τα γεγονότα φοβόμαστε ολοι να παμε πλεον και ειναι τοοοοοοσσοοοοο ομορφηηη...αν παρόλα αυτα ανεβεις πιο Βόρεια θα σου τ προσφέρω εγω ακριβως οπως θα τ επινες κ κει😀 μπορει να μην εχω θεα τ βοσπορο αλλα θα φροντησω για την αναλογη ατμόσφαιρα!τα φιλια μου💋

      Διαγραφή
  7. Χρυσα μου υπεροχη αναρτηση!!! Λατρευω τα οσα γραφεις και φυσικα τα τουρκικα σχολια που εχεις στα posts στο Instagram...κι εγω δοκιμασα τσαι στην Κων/πολη καο ξετρελαθηκα αλλα απολαυσα κι αυτη σου την αναρτηση!!! Κι εγω βλεπεις φαν των τουρκικων σειρων!!! Τωρα βλεπω Bahar οποτε το επιτρεπει ο μικρος!!! Σε φιλω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστω για τα καλα σου λογια Έλενα μου!εμενα ο μικρος δεν βλέπει τηλεόραση γενικα και εγω εχω δικαιολογία οτι χρειάζονται στη δουλεια μου και πρεπει να τα βλέπω ολα!😂😉😛

      Διαγραφή
  8. Χρύσα αυτή η ανάρτησή σου ήταν απολαυστικότατη. Λατρεύω όχι μόνο το τσάι, αλλά και όλο το ανατολίτικο τελετουργικό του οποίου τις λεπτομέρειες ομολογώ ότι αγνοούσα. Έτσι ρούφηξα το κείμενό σου σαν το νερό. Ευχαριστούμε πολύ! Τώρα θέλω πάρα πολύ να βρω και τα αυθεντικά υλικά για να φτιάξω το τσάι που λες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αρχικα είμαι πολυ χαρούμενη που τελικα εμφανήστηκε το σχόλιο σου γιατι αγχώθηκα ! επειδή είδα οτι αρκετοι ενδιαφέρθηκαν θα σας κάνω με την πρώτη ευκαιρία give away σετ ώστε να τα απολαυσετε και σεις σπιτακι σας!μεχρι τοτε ισχυει η πρόταση μου αν ανηφορήσεις προς τα πανω θα πιουμε μαζι!τα φιλια μου!

      Διαγραφή
    2. Τί λες τώρα! Έχω επίσημη πρόσκληση? Άντε να σταματήσω τώρα το μυαλό από το να ονειρεύεται... Μου έχει λείψει πάαααρα πολύ η Θράκη <3

      Διαγραφή
  9. Τι παιδί είσαι εσύ! Τι παιδί!!! Εκτός από τις υπέροχες συνταγές σου πόσο λατρεύω να διαβάζω αυτά που γράφεις. Είναι σαν να μου ανοίγουν καινούργιοι δρόμοι... φιλάκια πολλά κορίτσι μου!

    https://artdecorationcrafting.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αγαπημένη μου Χριστίνα δεν ξέρεις πόσο χαρούμενη με κάνεις με τα σχόλια σου! ομολογώ ήμουν δυστακτική στην συγκεκριμένη ενότητα, αφου υπάρχουν αρκετοί που δεν τα πανε καλα με την Ανατολή..όμως εν τέλη επειδή είναι προσωπικό blog δεν θα μπορούσε να λείπει κάτι που αγαπώ πολύ έστω και για μια μικρή μερίδα που θέλει να μάθει κάποια πράγματα και για άλλους πολιτισμους..φιλακια!

      Διαγραφή
  10. υπεροχη η αναρτηση σου!!! εχει τυχει να δοκιμασω την εκδοχή για τους τουρίστες χιχιχι με μηλο σε φιλικο σπιτι που ειχαν επισκεφτεί τη Κων/πολη και μου αρεσε παρα πολύ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλως ήρθες και σε ευχαριστώ πολύ για τα καλα σου λογια! την επόμενη φορα να δοκιμασεις το αυθεντικό γιανα έχεις μέτρο συγκρισης και δικαιολογία να ξαναπάς!χιχι φιλια!!!

      Διαγραφή

περιμένω τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας..