Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Κουνουπίδι Γιαχνί



Παρασκευούλα σήμερα και ένα φαγάκι απλό πάλι, γρήγορο αλλά πολύ υγιεινό...

Το ταπεινό και παρεξηγημένο κουνουπιδάκι γίνεται φαγάκι..για την ακρίβεια γιαχνί! Τι και αν έχει παέι 3€ το κιλό (έλεος δηλαδή!) αξίζει τα λεφτα του χαχα!!!

Το γιαχνί είναι μία περσική λέξη που σημαίνει φαγητό σιγομαγειρεμένο με σάλτσα ντομάτας. Γίνεται με ότι λαχανικό θέλουμε! Κανονικά μαγειρεύεται στην κατσαρόλα αλλά στην συγκεκριμένη εκδοχή προτιμώ τον φούρνο γιατί έτσι το έκανε η μαμά μου!

Τι είναι όμως το κουνουπίδι?

Το κουνουπίδι καλλιεργείται στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου εδώ και 2.000 χρόνια. Υπάρχουν αναφορές για αυτό τόσο στην αρχαία Ελλάδα όσο και στην Αίγυπτο. Είναι η Λευκοκράμβη ή Κραμβοσπάραγο των αρχαίων. Αναφέρεται ότι τους σπόρους και τα φύλλα του φυτού τα ανακάτευαν με σίλφιο στην περιοχή της Κυρηναικής και τα χρησιμοποιούσαν σε δαγκώματα ποντικιών και σκύλων. Τον 16ο αιώνα ξεκίνησε η καλλιέργεια του και σε περιοχές της Δυτικής Ευρώπης. Στη λαϊκή ιατρική χρησιμοποιήθηκε για επιθέματα πληγών από εκδορές, σε καταπλάσματα σε περιπτώσεις πόνων στα πλευρά, ρευματισμούς, μαστίτιδα και ως αντιγαλακταγωγό. Επίσης σε προβλήματα ποδάγρας, μεγαλοσπληνίας, ψώρα, λέπρα και εγκαύματα.

Το όνομα του κανονικά είναι ανθοκράμβη (λάχανο κλειστό στα αρχαία ελληνικά) μιας και ανήκει ουσιαστικά στην οικογένεια των λάχανων. Αρχικά ονομάστηκε κανωπίδιον επείδη έμοιαζε με το φυτό κάνωπι δηλαδή την κουφοξυλιά ή τον σαμπούκο όπως είναι πιο γνωστός! Με τα χρόνια παραφράστηκε σε κουνουπίδιον και σήμερα σε κουνουπίδι!

Ωστόσο, ακόμη σε ξένες γλώσσες η ονομασία του έχει ως βάση την κράμβη!

  •   στα τούρικα ονομάζεται karnibahar μια λέξη που προέρχεται από την αρχαία ελληνική κράμβη  και περσική behar που σημαίνει  άνοιξη.
  •   στα γερμανικά CAULIFLOWER
  •   στα αγγλικα cauliflower
  •   στα ιταλικά cavolfiore
  •  στα γαλλικά CHOU-FLEUR .....chou ονομάστηκε και το αντίστοιχο γλύκισμα (που είδαμε στο προφιτερολ), επειδή έχει κάποια ομοιότητα εξωτερικά με το λάχανο και επειδή και το κουνουπίδι ανήκει στα λάχανα δανείζεται απο εκεί το όνομα του.

Με λίγα λόγια, το κουνουπίδι..είναι πλούσιο σε νερό, βιταμίνη C, Α (καροτίνη), κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο.



Οφέλη για την υγεία:

το κουνουπίδι, θεωρείται ως το λαχανικό με αρκετές βιολογικά ενεργές διατροφικές ουσίες που βοηθούν στην πρόληψη και καταπολέμηση πολλών νοσημάτων φθοράς.

Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, βοηθάει στην πρόληψη του πολλών μορφών καρκίνου.

Τα συστατικά που περιέχει το κουνουπίδι θεωρείται ότι βοηθούν την αντίσταση του οργανισμού στις ασθένειες, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.

Παράλληλα, το φυλλικό οξύ που περιέχει βοηθάει τις εγκυμονούσες και προσφέρει προστασία από τα καρδιακά νοσήματα. Είναι ιδανικό για όσους προσέχουν τη διατροφή τους ή θέλουν να κάνουν δίαιτα, καθώς προσφέρει λίγες θερμίδες και μεγάλη ποσότητα βιταμινών.

Περιέχει υψηλά επίπεδα της ουσίας γλυκοζιδάσης η οποία όταν διασπάται στον οργανισμό παράγει μια άλλη ουσία (ισοθιοκινάτες) που αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους αντικαρκινικούς παράγοντες στη διατροφή .

Έχει αποδειχθεί, ακόμη, σημαντικός σύμμαχος του οργανισμού απέναντι στα καρδιαγγειακά νοσήματα και άλλες ασθένειες.

Τέλος, το κουνουπίδι αποτελεί καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της LDL-χοληστερόλης για αυτό συστήνεται η συχνή του κατανάλωση ενώ λόγω του ογκώδους των διαφόρων λαχανικών και της χαμηλής ενέργειας την οποία παρέχουν καταναλίσκονται από όσους επιδιώκουν να αδυνατίσουν.

πηγη παραγράφου http://www.iatronet.gr/



Το δικό μου φαγάκι...


υλικά:

1 κουνουπίδι (περίπου 1 κιλό)

1 κρεμμύδι

1κόκκινη πιπεριά

1πράσινη πιπεριά

1 καρότο

1/2 συσκευασία ντοματάκια ψιλοκομμένα

πάπρικα, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

λίγη φρυγανιά τριμμένη (ή κράκερ με bacon,τυρί ή pizza για πιο έντονη γεύση)

λίγη φέτα

λίγο ελαιόλαδο

εκτέλεση:


 



Κόβουμε μπουκίτσες το κουνουπίδι και το σωτάρουμε σε λίγο λάδι 3-4 λεπτά και το βάζουμε στο ταψάκι μας







 


ψιλοκόβουμε τα υλικά και στο ίδιο κατσαρολάκι, τα τσιγαρίζουμε σε λίγο λάδι και βάζουμε τα ντοματάκια και ένα ποτήρι νερό.















ρίχνουμε στο ταψί και την σάλτσα και ψήνουμε στους 180ο C μέχρι να ροδίσει το κουνουπίδι και να δέσει η σάλτσα.(περίπου 20 λεπτά)










λίγο πριν το τέλος ρίχνουμε την φρυγανιά και το τυρί και βάζουμε στο γκριλ !











καλή μας όρεξη!!!









τα φιλιά μουυυυυ

4 σχόλια:

  1. Τρελαίνομαι για το κουνουπίδι κοκκινιστό απλά εγώ το μαγειρεύω στη κατσαρόλα! Πρέπει κάποια στιγμή να το δοκιμάσω και έτσι!! :) Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασε το και ετσι για μια αλλαγή ισως σου αρεσει!εχει λιγο διαφορετικη γεύση οταν μπαίνει στο φουρνο!αλλα παραμένει πολυ νόστιμο!

      Διαγραφή
  2. Στο ταψι; και με τυρί; κόλαση! Δε το τρωγα ποτέ κοκκινιστό το κουνουπίδι ώσπου γνωρίστηκα με τη πεθερούλα μου! αλλά και εκείνη μόνο στη κατσαρόλα το φτιάχνει! ανατρεπτική η εκδοχή ταψιού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι πιο γρήγορη και κατα τη δικη μου γευση πιο νόστιμη η εκδοχη του ταψιού γιατι τ κουνουπίδι γινεται σαν "κρεας"ολοκληρο και ρουφα την σαλτσουλα!!!😍

      Διαγραφή

περιμένω τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας..