Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

Δεν θέλω να το μάθω, θέλω να το φάω!!!



Προφιτερολ φτιάχνουμε όλοι σχεδόν..η διαδικασία και τα υλικά περίπου ίδια για τις περισσότερες συνταγές...
και η δική μου όχι κάτι το ασυνήθιστο αλλά  γιανα την ξαναθυμηθούμε όσοι την γνωρίζουν και να την μάθουν όσοι δεν έχουν φτιάξει μέχρι στιγμής...

Για τα Σου:
1 φλ. αλέυρι
1/2 φλ. βουτυρο
1φλ. νερό
4 αυγά
λιγο αλατάκι
1 βανίλια

εκτέλεση:
προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C
βράζουμε το νερό και το βούτυρο. Μόλις λιώσει ρίχνουμε όλο το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Γινεται αμεσως μια "ζυμη" την αφήνουμε πάνω στην φωτιά για δυο λεπτα να ψηθεί  ανακατεύοντας συνέχεια. Αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει και την μεταφέρουμε στο μίξερ. Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά και χτυπάμε για 2-3 λεπτά. 
σε ταψάκι που έχουμε βάλει λαδόκολλα ρίχνουμε κουταλάκια του γλυκού απο τη ζύμη (ή με κορνε χωρίς μύτη) μέγεθος περίπου καρυδιού!
βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για 15λεπτά στους 200ο C και έπειτα στους 180οC για περίπου 30 λεπτά.
θα τα δούμε να ροδίζουν. Αφήνουμε να κρυώσουν, με ένα μαχαίρι τα κόβουμε και γεμίζουμε κρέμα στο κενό που έχει δημιουργηθεί. 

Για την κρέμα:
χρησιμοποιώ την στιγμής- γνωστής εταιρείας που γράφει "κρεμα ζαχαροπλαστικής" (είπαμε γρήγορα πράγματα!)

Για την σάλτσα πραλίνας:
1/2 φλ. γάλα
1/2 βαζάκι πραλίνα φουντουκιού ( χρησιμοποιω ιδιωτικής ετικέτας γιατι το αποτέλεσμα είναι ίδιο σχεδόν γευστικά με όλα)
1 κουβερτούρα γάλακτος
1κ.γλυκού μέλι

εκτέλεση:
Σε χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να ανακατευτούν. Περιχύνουμε τα γεμισμένα Σου και τα βάζουμε λίγο στο ψυγείο να "τραβήξουν".

Σερβίρουμε με ότι μας αρέσει ή και σκέτο..έτσι και αλλιώς είμαι σίγουρη ότι δεν θα μείνει για πολύ!

Υ.Γ. τα Σου μην τα φοβάστε είναι πραγματικά πολύ εύκολα και γρήγορα να γίνουν!


και λίγα λόγια για την ιστορία του προφιτερόλ !!!

Μια γαλλική συνταγή του 17ου αιώνα για Potage de profiteolles ή profiterolles περιγράφει μια σούπα από αποξηραμένα ψωμάκια (προφανώς τα profiterole) σιγοβρασμένα σε ζωμό αμυγδάλου και γαρνιρισμένα με το λειρί του πετεινού, τρούφες κ.λπ. Η σημερινή έννοια της λέξης βεβαιώνεται κατά τον 19ο αιώνα.
Η pâte à choux, όπως τη λένε οι Γάλλοι, είναι παραφθορά της pâte à chaud, δηλαδή της ζύμης εν θερμώ ή της θερμοζύμης. Θεωρείται ότι είναι εφεύρεση του Ιταλού ζαχαροπλάστη Ποπελίνι και το πρώτο της όνομα στη Γαλλία ήταν popelin.
η δημιουργια τους εντοπιζεται κατα τον Μεσαιωνα.  Γυρω στα 1530, η Αικατερινη των Μεδικων, φτανει στην γαλλικη αυλη, προορισμενη για συζυγος του  Ερρικου του Βαλουα, και μετεπειτα βασιλια της Γαλλιας (Ερρικος ο 2ος). Η Αικατερινη μαζι με την προικα της, κουβαλησε στην Γαλλια και του δικους της σεφ απο την Φλωρεντια, που εισηγαγαν στην γαλλικη κουζινα, πολλες σπεσιαλιτε της χωρας τους, βαζοντας συγχρονως τις βασεις για την γαλλικη ζαχαροπλαστικη.
 Η χρήση αυτής της ζύμης θα γίνει πολύ δημοφιλής για γλυκά και αλμυρά, όπως τα σου με κρέμα ή με παγωτό, τα προφιτερόλ, τα εκλέρ, το σεντ ονορέ (saint-honoré), τις religieuses («καλόγριες» - με διπλό σου), το Paris-Brest («Παρίσι-Βρέστη». Βρέστη είναι η πρωτεύουσα της Βρετάνης. Το γλυκό δημιουργήθηκε από ζαχαροπλάστη του σταθμού της ομώνυμης γραμμής τρένου, τα croquembouches (δηλαδή «της μιας μπουκιάς», αλμυρά ή γλυκά).
Επίσης η μόδα του γαμήλιου γλυκού με σουδάκια, κολλημένα με καραμέλα, αλλά και τα διάφορα αλμυρά σου ή σουδάκια με μπεσαμέλ, ζαμπόν, τυρί, μανιτάρια, σολομό, με διάφορες ονομασίες.
Η σύγχρονη θερμοζύμη φαίνεται να έχει επινοηθεί από το μεγάλο δάσκαλο Καρέμ. Αυτός είχε την ιδέα να γεμίσει τα σου με κρέμα ζαχαροπλαστικής και κρέμα σαντιγί και προέκυψε το προφιτερόλ.
Οι Γάλλοι θεωρούν προφιτερόλ τα σου γεμιστά με παγωτό και από πάνω ζεστή σος σοκολάτας. Είναι ένα επιδόρπιο που πρέπει να σερβιριστεί αμέσως και για αυτό το λόγο δε θα το βρείτε σε καμία από τις περίφημες σοκολατερί του Παρισιού, αλλά μόνο σε μπιστρό και εστιατόρια

τα φιλιά μουυυυ

5 σχόλια:

  1. Μπράβο Χρυσοχερα μου!!!Τα σου βρε Χρυσά μου όταν πας να τους κανεις τρυπιτσα δε σου σπάνε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οχι κοριτσακι μου..τα χαρασω με μαχαιρακι βασικα δεν τα κανω με κορνε..αλλα αν χρησιμοποιείς κορνε θελει χωρίς δοντακια...

      Διαγραφή
  2. Α φιλενάδα όλα και όλα, εγώ επειδή είμαι ακαμάτρα τα σου θα τα αγοράσω έτοιμα :)
    Ε μα δεν προλαβαίνω η δόλια! Χίλια ευχαριστώ για την συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τυχερη!!!εμας εδω τα ζαχαροπλαστεία δεν πουλανε..😭😭😭αν θες σου τα κάνεις μονος αναγκάστηκα😛

      Διαγραφή
  3. Απόλαυσα την ιστορία πίσω από τη "γέννηση"του προφιτερόλ... δεν είχα ακούσει ποτέ καμιά πληροφορία.. επίσης... τι γλυκό! λατρεύω το προφιτερόλ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

περιμένω τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας..